Dzisiaj chcę Wam zaproponować przepis na pyszne ciastka z chipsami czekoladowymi. Jedne z prostszych jakie kiedykolwiek robiłam. Są słodkie i treściwe, najlepsze ze szklanką mleka. Przepis pochodzi z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej.
Składniki:
-170 g mąki pszennej
-100 g masła
-100 g masy kajmakowej/masy krówkowej
-4 łyżki cukru
-1 łyżeczka olejku waniliowego
-100 g chipsów czekoladowych bądź zwykłej czekolady gorzkiej
Wykonanie:
Masę krówkową, masło i cukier zmiksować na gładką masę. Dodać olejek waniliowy i mąkę. Ponownie zmiksować. Na samym końcu dodać chipsy czekoladowe i wymieszać. Formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i układać na papierze do pieczenia. Nasze kulki należy lekko spłaszczyć i pamiętać aby pozostawić między nimi spore odstępy. Piec w temperaturze 190 stopni Celsjusza przez 13 minut. Ciastka powinny się lekko zarumienić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz