niedziela, 28 września 2014

Skarby jesieni


Nadeszła jesień, moja ulubiona pora roku. Pomimo chłodu i coraz krótszych dni, staram się zachować optymizm. Kasztany, żołędzie, czerwona jarzębina, orzechy włoskie, dynia, czarny bez a przede wszystkim piękne rumiane jabłka. Natura daje nam to wszystko jesienią. Nie ma nic lepszego niż dom pachnący aromatycznym musem jabłkowym z cynamonem i odrobiną imbiru. Tym bardziej jeśli pogoda za oknem przyprawia Nas o jesienną depresję. 







Przepis na mus jabłkowy dostałam od przyjaciółki, podaję go niżej z lekko zmodyfikowanymi składnikami.

Składniki:
1 kg jabłek
pół szklanki brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
łyżka soku z cytryny
kawałek imbiru (starty na tarce) 
laska wanilii

Jabłka kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z grubym dnem. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, jeśli potrzeba, to możemy je lekko podlać wodą. Po około 10 minutach dodajemy cukier oraz resztę składników. Całość gotujemy tak długo aż jabłka zmiękną i puszczą soki. To jaką będą miały konsystencję zależy wyłącznie od Was. Ja lubię jak jabłka zachowują kształt kostki. 
Jeszcze gorące wkładamy do słoiczków, oczywiście tylko wtedy jeżeli chcemy zachować mus na później.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz