środa, 23 lipca 2014

Domowe lody o smaku mango! Mango flavored ice cream.



Jeśli jesteście fanami mango, to mam coś dla Was! Domowe lody bez dodatków chemii, idealne na upalne dni. Odkąd w zeszłym roku zaczęłam samodzielnie robić lody, wiem, że te kupne nie dorastają im do "pięt". Nie martwcie się jeśli nie posiadacie maszyny do kręcenia lodów. Ten przepis może wykonać każdy, nawet bez specjalnego sprzętu.

By zrobić lody potrzebujemy:
-3 dojrzałe owoce mango (około 500 g)
-szklankę śmietanki kremówki
-szklankę mleka
-pół szklanki brązowego cukru
-6 żółtek

Mango obrać ze skórki, miąższ zmiksować w blenderze. Śmietankę i mleko wlać do garnuszka z grubym dnem, doprowadzić do wrzenia. W tym czasie zmiksować żółtkaz cukrem, ubijać przez kilka minut aż masa zrobi się jasna. Całość wlać do śmietanki z mlekiem, gotować kilka minut, pamiętając o tym by nie doprowadzić masy do wrzenia ( to dosyć trudne, ja zwykle ściągam masę z gazu jak pojawi się pierwszy bąbel). Od razu do całości wmieszać pulpę z mango.
Ostudzić a następnie włożyć do lodówki by masa się schłodziła.
Jeżeli  macie maszynki do kręcenia lodów to dalej postępujecie wg jej instrukcji. A jeśli nie posiadacie odpowiedniego sprzętu, to schłodzą masę należy wlać do pojemnika i ulokować w zamrażalniku. Po 30 minutach wyciągamy całość i miksujemy kilka minut. Tę czynność powtarzamy przez pierwsze trzy godziny.

Pamiętajmy, że lody te nie zawierają żadnych składników chemicznych, więc należy je wyciągnąć 
z zamrażalnika minimum pół godziny przed spożyciem. Będą twarde jak kamień ale opłaca się poczekać :)

Fundament przepisu pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/

Smacznego:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz