czwartek, 4 grudnia 2014

Speculoos-ciastka Świętego Mikołaja


Speculoos to ciasteczka wypiekane w Belgii i Holandii na Boże Narodzenie. Tradycyjne wyglądają nieco inaczej niż te w moim wykonaniu. Najczęściej są wypiekane w specjalnych, zdobionych foremkach. Ja niestety takich nie posiadam więc u mnie ciasteczka są w kształcie "Pana Ciastka". Polecam Wam serdecznie wypróbowanie tego przepisu. Jest jak zwykle prosty i z pewnością nie będziecie żałować kiedy posmakujecie ich popijając szklanką mleka. Przepis pochodzi ze strony Moje wypieki.
Zapraszam do pieczenia!:)

Składniki na 2 blaszki:
250 g mąki pszennej
140 g cukru
150 zimnego masła
1 łyżeczka przyprawy speculoos (1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 1/4 łyżeczki mielonego imbiru, 1/4 łyżeczki mielonych goździków)
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki mleka 

Mąkę należy wymieszać z przyprawami i cukrem. Następnie dodać mleko i masło. Ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Najlepiej na całą noc. 
Po tym czasie wyciągamy ciasto i wałkujemy na grubość 4-5 mm. Wykrawamy dowolne kształty. Nie zniechęcajcie się jeśli ciasto przy wałkowaniu i wykrawaniu będzie się rozpadało. Należy je porządnie podsypać mąką i wszystko powinno wyjść:). Ciasteczka pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 15-20 min. 



























Brak komentarzy:

Prześlij komentarz